Excite

Carnaval bij de zuiderburen: de Gouden Ajuin en de Voil Jeanetten van Aalst

O jawel, ook bij onze zuiderburen slaat de carnavalgekte toe van 14 tot 16 februari. Carnaval vieren in Vlaanderen? 8 op de tien Vlamingen zal je naar Aalst sturen. Van zondag tot dinsdag is Prins Carnaval de koning te rijk. Zondag is er het Jefkesbal, maandag grabbelt heel Aalst naar ajuinen in de hoop de Gouden Ajuin te bemachtigen en dinsdag, wel dan is er de wereldberoemde ‘voil jeanettenstoet.’ Het wordt gegarandeerd een groot feest voor de Aalstenaar.

Maandag 15 februari: grabbelen naar de Gouden Ajuin tijdens de Ajuinenworp Gooien die gekke Belgen nu met ajuinen? Neen, sinds enkele jaren worden er duizend snoepjes gegooid op de grote markt van Aalst. 100 snoepjes leveren een prijs op. Maar de Aalstenaars willen zijn allen op zoek naar ene snoepje: het snoepje waar de Gouden Ajuin aan vasthangt. De Gouden Ajuin is een juweel dat jaarlijks door een plaatselijke juwelenontwerper wordt ontworpen. Misschien toch even gaan meegrabbelen dus. Zowel jong als oud heeft al eens gewonnen.

Dinsdag 16 februari: paraderende Voil Jeanetten Elk jaar trekken mannen vrouwenkleren aan voor de Voil Jeanettenstoet. Zonder meer een van de meest bekende stoeten van Vlaanderen. Mannen met grote BH's, oude korsetten, kapotte paraplu's, heel veel make up, kinderwagens, een vogelkooi met haring: ze zullen er allemaal zijn. De eerste Voil Jeanetten liepen al in Aalst rond sinds de negentiende eeuw, toen tijdens vastenavonden. Een vuil jeanet was oorspronkelijk iemand die zich geen kostuum of masker kon veroorloven en die zich dan maar vermomde met wat hij (of zij) thuis kon vinden. Ze hadden hun benaming niet alleen te danken aan de slordige kledij maar ook aan de vuile praat die ze verkondigden.

De winkeliers van Aalst houden naar jaarlijkse gewoonte hun hart vast en maken zich op voor het betere timmerwerk. Bomen en etalages worden beschermd tegen de fratsen en furie van de vuil jeanetten.

Zin een exotische carnavalbestemming in de buurt? Bekijk dan zeker eens het volledige programma van Aalst Carnaval 2010. Aalst Carnaval heeft nog veel meer te bieden. De Aalstenaars zullen het in ieder geval niet aan hart laten komen en velen zullen 17 februari met zeer kleine oogjes op het werk verschijnen.

Het programma vindt u op de website van Aalst

Afbeelding: Youtube

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021