Excite

Carnaval vieren in het Beierse Bamberg: een bijzondere belevenis

Wilt u een keer een andere beleving dan het carnaval in Nederland? Ga dan aankomend weekend naar het Duitse Bamberg. De Beierse stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en geeft het uitbundige feest een historische omlijsting.

Historische thema's

Net zoals in Brabant en in Limburg, gaan hier de mensen ook volledig verkleed de straat op. Het carnaval of Fasching zoals de Duitsers het noemen, staat in Bamberg echter vooral in het teken van prachtig uitgewerkte historische thema’s. Zowel de wagens als de kostuums van de carnavalvierders in deze stad zijn indrukwekkend. Er worden vaak vreemde en uitbundige maskers en attributen gebruikt, waardoor de mensen er meer als demonen uitzien. Ook trekken ze met veel lawaai door de straten om zo de winter te verdrijven.

Sleetje rijden

Een ander opvallend element is het Hornschlittenrennen. Dit is de Beierse traditie van sleerijden die vooral tijdens carnaval wordt uitgeoefend. De sleden waarmee van oudsher in de winter hooi en hout vanaf de hellingen naar het dal werden vervoerd, worden tijdens carnaval gebruikt voor wedstrijden. Hierbij zoeft men gehuld in carnavalskleding met grote snelheden van hellingen af.

Op de UNESCO Werelderfgoedlijst

De stad beschikt over de grootste bewaard gebleven historische binnenstad van Duitsland en deze staat daarom op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.Het bekendste bouwwerk in de historische binnenstad is de romaanse dom, waar Hendrik II, de laatste Ottoonse keizer van het Heilige Roomse Rijk, begraven ligt. Hij was in 1007 de stichter van het bisdom Bamberg, dat tegenwoordig een aartsbisdom is. Met deze katholieke geschiedenis en identiteit is het niet vreemd dat het carnaval een lange en grote traditie heeft in Bamberg.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021