Excite

Herkomst van carnaval

Ieder jaar wordt op verschillende plekken ter wereld één feest groots gevierd: carnaval. Maar waar komt carnaval eigenlijk vandaan? En is het carnaval van nu nog wel te vergelijken met het carnaval van vroeger?

Van oorsprong is carnaval een katholiek feest. Het feest duurt drie dagen en wordt gevierd voorafgaand aan Aswoensdag. Carnaval wordt dus gevierd op zondag, maandag en dinsdag. Na deze periode van uitbundig feesten volgt de vastentijd, die duurt tot Pasen.

Omdat de vastentijd na carnaval begint, is het van oorsprong echt een eetfeest. Je kunt het vergelijken met het Suikerfeest na de Ramadan, alleen komt het feest nu voor de vastenperiode, in plaats van daarna. Na het feest is dan voldoende tijd om Jezus te herdenken, die in die periode 40 dagen in de woestijn zat en daar vastte.

Het woord ‘carnaval’ komt waarschijnlijk van het Latijnse carne vale, ‘vaarwel aan het vlees’. In deze betekenis zou het woord verwijzen naar het begin van de vastenperiode. Ook zou het woord afkomstig kunnen zijn van het Latijnse carrus navalis, ‘scheepswagen’. Dit zou juist weer een verwijzing kunnen zijn naar de verschillende karren die tijdens carnaval door de straten trekken.

Qua viering komt ons carnaval het meeste overeen met het feest van de saturnaliën, een feest dat gevierd werd door de Romeinen. Dit feest draaide ook om verschillende optochten en veel eten en drinken. Bovendien zorgden mensen voor spetterende vermommingen én was er zelfs een soort prins Carnaval!

Afbeelding: Flickr account dustpuppy

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021