Excite

Oeroude traditie: carnaval in Mainz

Carnaval kent een rijke geschiedenis en dat is helemaal het geval in het Duitse Mainz. Net als andere Duitse steden, waaronder Keulen, heeft Mainz een heel oude carnavalstraditie en dateren de eerste feesten zelfs al vanuit de 16e eeuw. In die periode was carnaval vooral gericht op het feest zelf; er lag weinig organisatie aan ten grondslag.

Vanaf de 19e eeuw werd dat anders. Toen werden namelijk de eerste carnavalsverenigingen van Mainz opgericht. De oudste vereniging is de Mainzer Carneval Verein en dateert uit 1838. Net voor dat deze vereniging werd opgericht, reed er voor het eerst een echt georganiseerde stoet door de straten van de stad. Aan deze stoet deden vijftien mensen mee. Een jaar later volgde weer een georganiseerde tocht en inmiddels waren er al twee carnavalsverenigingen.

In de jaren die volgden, werd zo vaak mogelijk het carnaval gevierd. Dit was niet altijd mogelijk. Zo zorgde de februarirevolutie in Frankrijk ervoor dat het carnaval enige tijd niet gevierd kon worden en ook de Franse bezetting tussen de Eerste Wereldoorlog en 1925 maakte een einde aan het feestgedruis.

Tegenwoordig viert men in Mainz echter weer carnaval als nooit tevoren. Als je in de gelegenheid bent om een carnavalsfeest bij te wonen, dan moet je zeker je kans grijpen. Of beter nog: boek je vakantie rond de carnaval en zorg ervoor dat je midden in de stad verblijft, zodat je altijd op de eerste rang zit. Zo’n spektakel als je in Mainz tegenkomt, zie je namelijk niet vaak!

Afbeelding: Flickr account mrs.flax

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021