Excite

Ouders geïnformeerd over gevaren alcohol

De tijd rondom carnaval is voor veel kinderen de perfecte gelegenheid om stiekem hun eerste biertje te drinken. Daarom zijn ouders in onder meer Roosendaal en Roermond geïnformeerd over de gevaren van alcohol voor hun minderjarige kroost.

Alcoholgebruik schadelijk

In Roosendaal kregen alle ouders met kinderen tussen de 11 en 15 jaar een brief waarin werd gewaarschuwd voor de risico’s van alcoholgebruik bij jongeren onder de 16 jaar. Alcoholgebruik is namelijk erg schadelijk voor kinderen in de groei. Hun hersenen ontwikkelen zich nog en alcohol beïnvloedt deze ontwikkeling sterk. Bovendien krijgen jongeren onder de 16 een boete van 45 euro wanneer ze in het openbaar met alcohol worden betrapt.

Jonge drinkers

Veel ouders staan er niet bij stil dat hun kinderen jong beginnen met drinken. Maar toch is het niet vreemd, want veel ouders dronken ook hun eerste biertje voor de wettelijk bepaalde leeftijd. Toen ze nog op de middelbare school zaten, of in de eerste jaren van de militaire dienst. Bovendien is carnaval een makkelijke gelegenheid om eens een alcoholische versnapering te proberen. De sociale controle is laag en de sfeer is ontspannen. Barpersoneel heeft het vaak te druk om om identiteitsbewijzen te vragen.

Tips

Ben je ook bang dat je kind te veel zal drinken tijdens de carnaval? De gemeente Roermond geeft de volgende tips:

  • - spreek van tevoren af dat je kind ook tijdens het carnaval niet drinkt;
  • - maak ook met de volwassenen met wie je op stap gaat de afspraak dat zij jouw kind geen alcohol aanbieden; ook een scheutje alcohol in de 7-up geeft al het idee dat alcohol best kan en juist dat wil je ontmoedigen;
  • - blijkt bij thuiskomt dat je kind toch gedronken heeft? Ga dan de volgende dag het gesprek aan en vertel duidelijk dat je daar niet van gediend bent.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021