Excite

Traditionele bierkeuring voor carnaval

Iedere carnavalliefhebber kent het fenomeen. Sta je lekker in de kroeg carnaval te vieren, maar je pilsje smaakt veel slechter dan je gewend bent van de brouwer. De Limburgse bierbrouwer Brand besloot vijf jaar geleden iets te doen aan die klachten en nodigt sindsdien de Limburgse ‘Vastelaovendverenigingen’ uit voor een bierproeverij. Met deze ‘beersjtaeke’ wil Brand bierbrouwerij de mythe ontkrachten dat er met carnaval bier van mindere kwaliteit wordt geschonken.

Carnavalsverenigingen

Op 25 januari aanstaande gaan 45 Prinsen bij de Brand brouwerij in Wijlre beoordelen of de Limburgse biertjes geschonken mogen worden tijdens de carnaval over een paar weken. De brouwerij heeft alle Prinsen uitgenodigd van de carnavalsverenigingen uit ‘het land van Wielder’ die zijn aangesloten bij de SLV, om samen met de nieuw uitgeroepen prins van de brouwerij te komen proeven of het bier van goede kwaliteit is. Met de keuring kunnen de carnavalsvierders worden verzekerd dat ook met carnaval hetzelfde bier als normaal uit de tapkraan stroomt.

Bierproeverij

De bierproeverij is geenszins een lollige aangelegenheid. De prins van de brouwerij keurt een monster van het jongbier en het wort. Dat is de basis van het bier. Als beide van voldoende kwaliteit zijn, kunnen de carnavalsvierders er vanuit gaan dat hun pilsje tijdens de carnaval gelijk is aan het gerstenat dat tijdens de rest van het jaar geschonken wordt.

Limburgse carnavalsmuzikanten

Een bierkeuring voor de carnaval kan natuurlijk niet voorbij gaan zonder feestje. Als het bier goed wordt bevonden dan barst op de brouwerij een groot feest lost waar Limburgse carnavalsmuzikanten zoals Beppie, Trööt in de Gööt, Big Benny, Paul en Leo, W-dreej en Geliënde optreden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020