Excite

Welke dansmoves doe je met de carnaval?

Onmisbaar bij een goed carnavalsfeest is natuurlijk de polonaise. Niet voor iedereen is het een hoogtepunt van de carnaval om in een verplicht rijtje de zaal door te dansen. Toch hoort een polonaise echt bij de carnavalsviering. Net als een aantal andere specifieke dansjes. In dit artikel lees je op welke manier je tijdens de carnaval door kroeg beweegt om niet buiten de boot te vallen.

Typisch carnaval

Polonaise lopen is typisch iets voor bij de carnaval. Leg je handen op de schouders van de voorganger en volg de voorste in de rij door de zaal heen. In Maastricht hebben ze zelfs een eigen naar voor de polonaise: een reijaloet. Toch is de polonaise vooral iets voor de Brabantse carnaval. In Limburg houden ze niet zo van de carnavalsdans. Daar gaat mens liever ‘sjoenkelen.’

Sjoenkelen?

Sjoenkelen is een dansbeweging voor bij de rustigere nummers. Je haakt de armen door die van je buurman of buurvrouw, of legt ze op de schouders, en beweegt van links naar rechts. Sjoenkelen gaat het beste op een walsnummer. Het is ook een praktische dans. In een volle kroeg is sjoenkelen ook vaak het enige wat je kunt doen. Ruimte om al je dansmoves te laten zien is er vaak niet.

Pogo’en

Is de muziek te feestelijk om te sjoenkelen? Dan is er behalve de polonaise nog een manier om met de voetjes van de vloer te gaan. Pogo’en is de derde dans voor de carnaval en is, zoals de naam doet vermoeden, eigenlijk gewoon springen. Pogo’en doe je op nummers van bijvoorbeeld Rowwen Hèze, waarbij je maar moeilijk stil kan blijven staan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021